CHRISTINE SCHÄFER

Senior Researcher and speaker

Christine Schäfer is a researcher and speaker at the GDI Gottlieb Duttweiler Institute. She analyses social, economic and technological trends, with a focus on food, consumption and retail.

 christine.schaefer@gdi.ch

 +41 44 724 62 03

CURRICULUM VITAE

Christine studied business administration at the Universities of Bern and Valencia, with a focus on marketing and consumer behaviour. Before joining GDI, she completed a trainee programme at US pharmaceutical and consumer goods manufacturer Johnson & Johnson in Zug.

When she’s not conducting research, Christine plays hockey for Luzerner Sportclub and carries out voluntary work.

SRF 1, 13. Oktober 2023
Fabian Fuchs kocht gerne Pilzgerichte

NZZ Format, 25. August 2023
Wie lange essen wir noch Tiere?

Radio SRF 1, 3. Juli 2023
Verbindung von Darm und Hirn: Was Essen mit unserer Psyche macht

SRF News, 22. Juni 2023
Fokus: Fleisch aus dem Labor

20 Minuten, 21. Juni 2023
Beim Essen schauen Schweizer auf den Preis statt auf die Umwelt

SRF, 12. Januar 2023
Vegan durch den Januar – nervig oder trifft es einen Nerv?

Hotellerie-Gastronomie-Zeitung, 30. November 2021
Die Zukunft unseres Essens

Migros-Magazin, 15. November 2021
«Wir sollten bescheidener und gesünder werden»

Lebensmittel-Zeitung, 5. November 2021
Die Food-Krise ist längst Realität

HTR Hotel Revue, 8. September 2021
Food-Trends zwischen Mikrobiom und Migration

SRF «Schweiz aktuell», 2. Juni 2021
Veganer Fleischersatz im Trend

SRF «10 vor 10», 14. Mai 2021
Vegi-Boom: Schweizer Maschinenbauer profitieren

SRF «Schweiz aktuell», 3. Februar 2021
«Ghost Kitchens in Zürich und Luzern»

Radio SRF 1, 24. Juni 2020
Nach Corona: Noch mehr Essen vom Kurier?

Schweiz an Wochenende, 3. März 2019
Trendforscherin Christine Schäfer: «Cafés müssen sich über das Erlebnis differenzieren»

20 Minuten, 6. November 2018
«Starke Frauen können zu Verunsicherung führen»

Radio SRF, 18. Juli 2018
Forscherin sieht grosse Zukunft für Laborfleisch

Radio SRF, 1. Juli 2018
Döner Kebab - vom Fastfood zur gehobenen Küche

  • European Food Trends Report 2023. Feeding the Future: Opportunities for a sustainable food system. Authors: Christine Schäfer, Karin Frick, Johannes C. Bauer, 2023.
  • European Food Trends Report 2021. The Big Entanglement: Food Between Microchips and Microbiomes, Authorsn: Christine Schäfer, David Bosshart, Karin Frick and Tomma Schröder, 2021.
  • Apotheke 2030. Neue Modelle für ein Traditionsgeschäft. Autoren: Karin Frick, Christine Schäfer, 2020.
  • Globale Konsumproteste. Rebellion zwischen Hoffnung und Hype. Autoren: Christine Schäfer, Karin Frick, Detlef Gürtler, GDI-Studie Nr. 49, 2020.
  • The Next Normal – Consumer Behaviour after Covid-19. Authors: David Bosshart, Karin Frick, Christine Schäfer, 2020. .
  • European Food Trends Report 2019. Hacking Food: Redefining What We Eat, authors: Christine Schäfer, David Bosshart, Karin Frick, Christopher Muller, GDI study No. 47, 2019.
  • Take Care. Der Mensch emanzipiert sich vom Betreuungssystem. Das wird die Pflegebranche revolutionieren, Autoren: Detlef Gürtler, Christine Schäfer, Stefan Breit, Studie im Auftrag von Senesuisse, 2018.
  • European Food Trends Report 2017. Food is Eating my Life: Why Food is Becoming the New Pop, authors: Christine Schäfer, David Bosshart, Christopher Muller, 2017
  • Trendreport «Fruittrade 2025». Ideas – Impulses – Insights, authors: Marta Kwiatkowski, Christine Schäfer, study commissioned by Fruit Logistica, 2017 .


SPEECH TOPICS
  • Hacking Food: Redefining What We Eat
  • Eternity Now: Wellbeing and Beauty Retail Reimagined
  • Global consumption protests: rebellion between hope and hype
  • Care

Beispielreferat:


Christine Schäfer Biography German


Christine Schäfer Biography English



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Please use the following copyright: GDI Gottlieb Duttweiler Institute, Photographer: Sandra Blaser