CHRISTINE SCHÄFER

Senior Researcher and speaker

Christine Schäfer is a researcher and speaker at the GDI Gottlieb Duttweiler Institute. She analyses social, economic and technological trends, with a focus on food, consumption and retail.

 christine.schaefer@gdi.ch

 +41 44 724 62 03

CURRICULUM VITAE

Christine Schäfer pursued studies in Business Administration with specializations in Marketing and Consumer Behavior at the Universities of Bern and Valencia. Since 2016, she has been part of the research team at GDI. Prior to joining, she completed a management trainee program with Johnson & Johnson, the global pharmaceutical and consumer goods company, in Zug.


Beyond her research work, Christine Schäfer balances her professional life with a passion for physical activity, whether at the gym, on gravel or mountain biking trails, or out hiking – movement is key.

IN THE MEDIA

HOGAST, 23. Oktober 2024
Nachhaltigkeit, individuelle Bedürfnisse und weitere Ernährungstrends

NZZ, 26. August 2024
Schäden an Umwelt und Gesundheit – so hoch sind die wahren Kosten unserer Ernährung

GastroJournal, 13. Juni 2024
Standards neu gedacht: «Normal oder mit Fleisch?»

SRF1, Einstein, 25. April 2024
Bioreaktor statt Landwirtschaft: Der Hype um Lebensmittel aus dem Labor

Süddeutsche Zeitung am Wochenende, 2. März 2024
«Was esst ihr da eigentlich?»

Handelszeitung, 14. Dezember 2023
Kaum jemand würde Laborfleisch essen

Konsider, 4. Dezember 2023
Kultiviertes Fleisch käme den Wenigsten auf den Teller

SRF 1, 13. Oktober 2023
Fabian Fuchs kocht gerne Pilzgerichte

NZZ Format, 25. August 2023
Wie lange essen wir noch Tiere?

Radio SRF 1, 3. Juli 2023
Verbindung von Darm und Hirn: Was Essen mit unserer Psyche macht

SRF News, 22. Juni 2023
Fokus: Fleisch aus dem Labor

20 Minuten, 21. Juni 2023
Beim Essen schauen Schweizer auf den Preis statt auf die Umwelt

SRF, 12. Januar 2023
Vegan durch den Januar – nervig oder trifft es einen Nerv?

Hotellerie-Gastronomie-Zeitung, 30. November 2021
Die Zukunft unseres Essens

Migros-Magazin, 15. November 2021
«Wir sollten bescheidener und gesünder werden»

Lebensmittel-Zeitung, 5. November 2021
Die Food-Krise ist längst Realität

HTR Hotel Revue, 8. September 2021
Food-Trends zwischen Mikrobiom und Migration

SRF «Schweiz aktuell», 2. Juni 2021
Veganer Fleischersatz im Trend

SRF «10 vor 10», 14. Mai 2021
Vegi-Boom: Schweizer Maschinenbauer profitieren

SRF «Schweiz aktuell», 3. Februar 2021
«Ghost Kitchens in Zürich und Luzern»

Radio SRF 1, 24. Juni 2020
Nach Corona: Noch mehr Essen vom Kurier?

Schweiz an Wochenende, 3. März 2019
Trendforscherin Christine Schäfer: «Cafés müssen sich über das Erlebnis differenzieren»

20 Minuten, 6. November 2018
«Starke Frauen können zu Verunsicherung führen»

Radio SRF, 18. Juli 2018
Forscherin sieht grosse Zukunft für Laborfleisch

Radio SRF, 1. Juli 2018
Döner Kebab - vom Fastfood zur gehobenen Küche

  • From Intention to PlateAuthors: Petra Tipaldi, Christine Schäfer, Johannes C. Bauer, 2023.
  • Good Conscience from The LabAuthors: Christine Schäfer, Petra Tipaldi, Johannes C. Bauer, 2023.
  • European Food Trends Report 2023. Feeding the Future: Opportunities for a sustainable food system. Authors: Christine Schäfer, Karin Frick, Johannes C. Bauer, 2023.
  • European Food Trends Report 2021. The Big Entanglement: Food Between Microchips and Microbiomes, Authorsn: Christine Schäfer, David Bosshart, Karin Frick and Tomma Schröder, 2021.
  • Apotheke 2030. Neue Modelle für ein Traditionsgeschäft. Autoren: Karin Frick, Christine Schäfer, 2020.
  • Globale Konsumproteste. Rebellion zwischen Hoffnung und Hype. Autoren: Christine Schäfer, Karin Frick, Detlef Gürtler, GDI-Studie Nr. 49, 2020.
  • The Next Normal – Consumer Behaviour after Covid-19. Authors: David Bosshart, Karin Frick, Christine Schäfer, 2020. .
  • European Food Trends Report 2019. Hacking Food: Redefining What We Eat, authors: Christine Schäfer, David Bosshart, Karin Frick, Christopher Muller, GDI study No. 47, 2019.
  • Take Care. Der Mensch emanzipiert sich vom Betreuungssystem. Das wird die Pflegebranche revolutionieren, Autoren: Detlef Gürtler, Christine Schäfer, Stefan Breit, Studie im Auftrag von Senesuisse, 2018.
  • European Food Trends Report 2017. Food is Eating my Life: Why Food is Becoming the New Pop, authors: Christine Schäfer, David Bosshart, Christopher Muller, 2017
  • Trendreport «Fruittrade 2025». Ideas – Impulses – Insights, authors: Marta Kwiatkowski, Christine Schäfer, study commissioned by Fruit Logistica, 2017 .


SPEECH TOPICS
  • Decoding Food Culture
  • A Clear Conscience from the Lab? Public Acceptance of Cultured Meat
  • Feeding the Future: Prospects for a Sustainable Food System
  • The Protein Transition
  • The Great Entanglement: Food and Nutrition in the Age of Microchips and Microbiomes

Sample Lecture:


Christine Schäfer Biography German


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Please use the following copyright: GDI Gottlieb Duttweiler Institute, Photographer: Sandra Blaser